TAILOR MADE EQUIPMENT BASED ON STANDARD SOLUTIONS

Tekst: Niek Donker, Leeuwarder Courant |
Foto’s: Denish Visual Storytelling

 

Van werkplaats of ontwerpafdeling naar buitenlandse havens. De wereld van SMI Maritime in Leeuwarden is divers, uitdagend, technisch. Ontwerpen en maken van apparatuur en systemen voor jachten en superjachten. Aansprekend, alleen het beste telt. Vier SMI- collega’s vertellen wat ze bevalt en nodigen je uit te komen kijken of het ook voor jou wat is.

SMI Maritime, onderdeel van SMI Groep in Dokkum en Leeuwarden, bestaat uit een aantal veelzijdige, gespecialiseerde maritieme bedrijven: Cramm Yachting Systems, Cramm HLS, Hydromar Marine Equipment en Swissway Marine Holland. Samen zijn ze actief in de wereld van jachten en superjachten. Ze ontwerpen, maken en monteren state of art oplossingen aan boord. Van state-of-art loopplanken, complexe kranen, lichtmasten en stuurinrichtingen tot hydraulische zwemplateaus, ingenieuze deursystemen en helikopterdekken. Altijd maatwerk en excellente kwaliteit. Het is een aansprekend luxe markt die vraagt om toewijding, kennis, ervaring, inzicht. Mensen die weten wat ze kunnen en bereid zijn met elkaar projecten tot een goed einde te brengen. Met een gezonde dosis lef om het te bedenken, te maken en monteren, in de werkplaats, op kantoor of aan boord in binnen- en buitenland.

Afwisselende combinatie
Gerrit Folkerts zit nu vijf jaar als meewerkend voorman bij Hydromar. Voelt zich thuis in de werkplaats, geeft graag zijn brede ervaring door aan jongere collega’s. Houdt van maken, van het projectmatige van z’n werk, van het vakmanschap dat nodig is om complexe producten te realiseren. „Je bent er voor elkaar, je doet het samen, dat bevalt me echt heel goed hier. Een fijne sfeer. En nooit saai, want we maken iedere keer weer iets anders, het is altijd maatwerk, het vergt nadenken, creativiteit, inzicht. We werken voor toonaangevende Nederlandse en buitenlandse bouwers van superjachten. Ja, dat betekent dat ik regelmatig weg ben, op pad om iets te installeren, in bedrijf te stellen of kleine reparaties uit te voeren. Ik ben de laatste zeven weken alleen al twee weken in Barcelona geweest. Die combinatie, van het zelf maken en reizen bevalt me goed, het is afwisselend, bevredigend en je ziet heel veel. Het betekent ook dat je jezelf moet kunnen redden, met mensen om moet kunnen gaan.” >bekijk de vacature Hydrauliek & Elektra engineer

Lekker met mijn handen werken!
Symen Zandstra is een van de jongere collega’s van Gerrit. Na zijn studie Werktuigbouwkunde aan NHL Stenden koos hij bewust voor de praktijk. „Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken, om daar veel van te leren. Ik heb weliswaar een studie gedaan die vooral voor kantoorbanen opleidt, maar voorlopig zie ik mezelf nog niet achter een bureau. Ik vind het super dat ik deze kans heb gekregen bij SMI om hier de fijne kneepjes van het metaalbewerkingsvak te leren. Heerlijk, de passie om dingen te maken, afwisselend werk en goede collega’s die me veel kunnen leren. Het is een hele mooie wereld om in te werken, nee is niet te koop voor onze klanten, alles kan en het moet altijd precies en goed. Over een jaar of wat zie ik mezelf nog wel hier op de vloer hoor. Ik hoop dan dat ik zover ben dat ik echt complexe producten kan maken en misschien mijn ervaring mag doorgeven. Laat mij maar lekker werken met mijn handen!” >bekijk de vacature Werkvoorbereider

Uitdagend en hoogwaardig
Robert Scholtens is nu een jaar of tien projectleider voor Cramm en Hydromar en hij vindt het werken er nog steeds fantastisch. „Het team waarmee we werken, de collega’s. Het is technisch hoogstaand, het is uitdagend. Ik heb na de MTS verschillende banen gehad voor ik naar Cramm ging, van KPN tot installatietechniek. In wat ik hier doe komt heel veel samen, zeker omdat het altijd complexe projecten zijn met veel verschillende disciplines, waarin kwaliteit, exacte planning en strikte budgetten leidend zijn. Ik vind het echt een hele mooie, aansprekende branche om in te werken. We hebben een grote zelfstandigheid in ons werk, we doen het samen, het is technisch altijd uitdagend en hoogwaardig, het vergt veel van je kennis en inzicht. Ik hoop dat we ook weer jonge en creatieve mensen aanspreken, want er is genoeg werk en toekomst in de superjachtindustrie.” > Bekijk of wij ook wat voor jou te bieden hebben.

Doe mee!
Angela de Ruiter is HR-Adviseur binnen de maritieme bedrijven van SMI. Ze is er eigenlijk een beetje ingerold, komt niet bepaald uit de maritieme of gespecialiseerde metaalwereld. „Maar dit is zo’n gaaf bedrijf om voor te werken, we hebben het hier goed. Geen ingewikkelde organisatie, rechtstreekse en korte lijnen, duidelijke taal. De collegialiteit die we onderling hebben, de bereidheid om voor elkaar wat over te hebben, de samenwerking. Onderscheid is er niet, het gaat er om wat we met elkaar kunnen betekenen. De SMI Groep zie ik als een veelzijdige groep bedrijven waar heel veel verschillende mensen een prachtige toekomst hebben. Er is zoveel perspectief voor onze mensen, of je nu graag werkt met je handen, je hoofd of allebei. Je hebt hier de mogelijkheid en de ruimte om jezelf te ontwikkelen, jij zit aan het roer van jouw toekomst. We mogen fouten maken, we mogen leren, dat is de sfeer en dat is heel fijn om in te werken. De SMI Groep staat voor mensen die samen de passie hebben voor het bedenken en maken, voor metaal en complexe technische producten. Een inspirerende omgeving die we ook in allerlei korte bedrijfsfilms vastleggen. Gewoon omdat we trots zijn op wat we doen, zoals je ook kunt zien op Instagram, Linkedin en Facebook. Doe je mee?”